tisdag, augusti 28, 2007

OSKAR
Oskar var det allra vanligaste namnet bland nyfödda pojkar när det nya millenniet tog sin början. Drygt tre av 100 nyfödda pojkar har fått Oskar som tilltalsnamn de senaste åren.
Oskars march mot toppen har gått rekordsnabbt, 1989 var namnet inte ens ett av de 20 vanligaste tilltalsnamnen bland de nyfödda men redan 1995 tog Oskar sig upp på andraplatsen på namntoppen. I hela den manliga befolkningen är Oskar det 46:e vanligaste förnamnet.
Senast Oskar lyftes av en modevåg var runt förra sekelskiftet. Den gången var det stavningen Oskar som föräldrarna föredrog, i dag är varianten Oscar lite vanligare än Oskar.
Oskar togs in i den svenska almanackan år 1812 eftersom namnet bars av Oscar Bernadotte, senare Oscar I. Den lille pojken hade fått namnet av sin gudfar, kejsare Napoleon. Innan den pojken blev känd i Sverige hade få i landet ens hört talas om namnet.
Oskar är ett engelskt namn men härstammar troligen från det fornnordiska namnet Asgeirr som är bildat av två ord som betyder gud och spjut.

Popularitet idag: Minskar
Placering på namntoppen: 2

Stavningsvarianter:
OSCAR
OSZKAR
OSGAR

Namnsdag: 1 december

2 kommentarer:

Madde Oskars mamma sa...

Heja Oskar, heja Oskar!! finfint namn. Kram

annalena sa...

Min heter ju dock Oscar! ;)